MTDA CIKKRAKTÁR

 

Mi is az a CIKKRAKTÁR?

A Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma alapkoncepciója, hogy egy virtuális könyvtár keretei között az eredeti – többnyire nehezen hozzáférhető – mű helyett annak formáját, tördelését megőrző e-tartalmat tegyen elérhetővé INGYENESEN böngészőinek. Természetes, hogy a társadalomtudományi könyvek mellett nem feledkezhetünk meg a periodikákról sem: a CIKKRAKTÁR ezek hatékony feltárását szolgálja.

Jelenleg 13 folyóirat, csaknem 70 000 oldal terjedelemben férhető hozzá a projekt keretében. A CIKKRAKTÁR olyan cikkgyűjtemény, mely ezek releváns állományát feldolgozva szerzői betűrendbe integráltan teszi lehetővé a böngészésüket. Nem egyszerű bibliográfiáról  van szó tehát: az adatbázisban szereplő valamennyi tétel mögött szerepel a letölthető a teljes publikáció. Így ha valaki egy adott író munkásságára kíváncsi, akkor ahhoz ebből a cikkgyűjteményből közvetlenül hozzáférhet függetlenül a munka megjelenésének helyétől.


A CIKKRAKTÁR válogatásának elvei

1. Az MTDA projektben szereplő folyóiratok anyagát feldolgozva csak magyar szerző munkáját tartalmazza.

2. A publikációnak szerzőhöz köthetőnek kell lennie. Ha valaki valaki munkáját még álnév szintjén sem vállalja, nekünk miért kellene?

3. Kerüljük a napi aktualitások szerepeltetését: azaz ismertetések, szemlék, recenziók kimaradnak.

4. A CIKKRAKTÁR formátum tekintetében az MTDA bevett gyakorlatát követi, azaz a cikkek pdf-ben, kereshető, szöveges anyagként tölthetők le, melyek  megőrzik az eredeti forrásban megjelent külalakot, sor- és oldaltörést.

A munka volumene az adatokból következtethető. A projekt mögött nem áll sem intézmény, sem más támogató: az MTDA mondhatni az ország első magán e-könyvtára, amelynek nonprofit alapon működve, ugyan hosszú- közép- és rövidtávú stratégiai terv nélkül; mi több küldetésnyilatkozat nélkül - működik.
Kérjük böngészőinket, legyenek megértőek, ha a letöltött szövegek pontossága némelykor kívánnivalót hagy maga után. A CIKKRAKTÁR egy, a korábbiakhoz képest is rendkívül összetett, sok-sok ezer tételt tartalmazó gyűjtemény.

Kérjük, segítsék munkánkat azzal, hogy jelezzék, ha hibás, vagy rossz hivatkozást találnak.

Minden jó szándékú böngészőjét üdvözli

  dr. Reisz László

projektvezető

Lap tetejére

 

Vissza a nyitólapra Vissza a szerzőklistához