MTDA DOKRAKTÁR

 

Mi is az a DOKRAKTÁR? 

A Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma alapkoncepciója, hogy egy virtuális könyvtár keretei között az eredeti – többnyire nehezen hozzáférhető – mű helyett annak formáját, tördelését megőrző e-tartalmat tegyen elérhetővé INGYENESEN böngészőinek. Természetes, hogy a társadalomtudományi könyvek feltárása mellett azok speciális tartalmáról sem feledkezhetünk meg.

Ezek a tanulmánykötetek. A DOKRAKTÁR ezek hatékony feltárását szolgálja.

Ebben főként a tematikus, azaz egy témacsoport köré épülő munkákat tartalmazó, különböző szerzők tanulmányai szerepelnek, illetve emlékkönyvek, jubileumi kiadványokban megjelent részpublikációk, melyek feltárása, visszakeresése roppant nehézkes és meglehetősen pontatlan.

Ebből következik, hogy egy adott szerző neve alatt megjelent tanulmányai, cikkeit nem szerepeltetjük.

A projekt egésze koncepciójának megfelelően  az adatbázisban szereplő valamennyi tétel mögött szerepel a letölthető a teljes publikáció. Így ha valaki egy adott író munkásságára kíváncsi, akkor ahhoz ebből a cikkgyűjteményből közvetlenül hozzáférhet függetlenül a munka megjelenésének helyétől.

A CIKKRAKTÁR állományától eltérően, mely lezártnak tekinthető, a DOKRAKTÁR állománya jelenleg több mint 1500 ingyenes elérhető tanulmányt tartalmaz, ami azonban a projekt gazdagodásával automatikusan tovább bővül, amennyiben egy új tanulmánykötet/emlékkönyv állományát automatikusan itt is szerepeltetjük.

* * *

A munka volumene az adatokból következtethető. A projekt mögött nem áll sem intézmény, sem más támogató: az MTDA mondhatni az ország első magán e-könyvtára, amelynek nonprofit alapon működve, ugyan hosszú- közép- és rövidtávú stratégiai terv nélkül; mi több küldetésnyilatkozat nélkül - működik.
Kérjük böngészőinket, legyenek megértőek, ha a letöltött szövegek pontossága némelykor kívánnivalót hagy maga után.

Kérjük, segítsék munkánkat azzal, hogy jelezzék, ha hibás, vagy rossz hivatkozást találnak.

P. S.: Tisztában vagyunk a "CIKKRAKTÁR" ill. "DOKRAKTÁR" elnevezések néminemű mesterkéltségével. Azonban egy könyveket fizikai valójukban egyáltalán nem, pusztán elektronikus dokumentumokat tartalmazó gyűjteményt "könyvtárnak" nevezni annyira indokolt, mint a 'kazánfűtő' elnevezés — villanymozdonyon

Minden jó szándékú böngészőjét üdvözli

  dr. Reisz László

projektvezető

Lap tetejére

 

Vissza a nyitólapra Vissza a szerzőklistához